Czym jest wino?

Wino to napój alkoholowy, wytwarzany w wyniku fermentacji owoców, najczęściej winogron. Znane jest ludziom od wieków, a na przestrzeni tego okresu wyodrębniono tysiące różnych gatunków tegoż trunku. Głównie doceniane są jego walory smakowe i zapachowe, lecz dopiero od niedawna wiadomo jak korzystny wpływ ma na nasze zdrowie. Świetnie usprawnia pracę nerek i serca, a przede wszystkim – jako idealny dodatek do potraw – przyśpiesza trawienie i poprawia pracę żołądka. Oczywiście podstawową zasadą jest zachowanie umiaru, a najlepiej na nasz organizm działa wino czerwone i to na nie powinniśmy się częściej decydować. Co jeszcze warto wiedzieć o winie?

Certyfikacja BRC
http://gqcert.com/certyfikat/brc/
Profesjonalna jednostka certyfikująca.
Audyty i certyfikaty BRC.

Wino dzieli się ze względu na wiele cech. Podstawowa z nich to kolor, rozróżniamy więc wina czerwone, białe i różowe, a każde z nich ma swoją własną, odmienną specyfikę. Kolejna cecha to poziom zawartości cukru. Z tego względu rozróżniamy wina słodkie, półsłodkie, wytrawne i półwytrawne. Te ostatnie świetnie sprawdzą się do posiłków, poza zdrowotnym wpływem na trawienie – lampka wina doskonale wyostrzy smak potraw. Do dań głównych, składających się z czerwonego mięsa, np. wołowiny czy dziczyzny poleca się przede wszystkim wino czerwone. Do lżejszych dań, np. makaronu, ryb, owoców morza, lekkich przekąsek czy deserów zdecydowanie warto wybrać wino jasne, mocniej schłodzone. Idealnie także nada się jako aperitif lub napój na ochłodę w gorące dni. Niektórzy preferują również dodanie owocu do kieliszka białego wina, np. wiśnie lub truskawkę.

Wina mają również swoje wszelakie pochodzenie, a każde z nich cechuje odmienny szczep. Najwięcej win produkuje się we Francji, Niemczech czy Włoszech. Również Bułgaria, Mołdawia lub Grecja słynną ze swoich wspaniałych winorośli i wyjątkowych smaków. Każde wino jest inne, a to swoje źródło ma właśnie z różnych odmian winogron. W każdym kraju panuje inny klimat i stosuje się różne techniki upraw, stąd też wino wytworzone z tych samych owoców może mieć zupełnie inny smak.

Warto za każdym razem decydować się na inny rodzaj wina i zdecydować, które najbardziej odpowiada naszym gustom. Początkowo może wydawać się, że każde smakuje podobnie, lecz po dłuższym poznaniu różnych smaków z pewnością dostrzeżemy w każdej butelce inne nuty smakowe. Należy również pamiętać, iż do czerwonego i białego wina preferuje się inne szkło. Kieliszek do wina czerwonego ma wygląd nieco bardziej okrągły, a do białego z kolei kieliszek jest wiele bardziej smuklejszy i wyższy.

Podobne wpisy