Jakie wybrać wino?

Wino to doskonały trunek, który wytwarzany jest od setek lat. W tym czasie zyskało ono bardzo wysoką rangę i wiele państw stworzyło swoje własne, unikatowe odmiany. Wino podzielić można na wiele różnych gatunków, odmian i szczepów.

Podstawową cechą różniącą wina to zawartość cukru. Wina dzielą się na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Wino wytrawne, zawdzięcza swoją goryczkę niskiemu poziomowi cukru i temu, że cały cukier z winogron sfermentowały drożdże. Kolor wina zależy od koloru winogron, choć i tutaj istnieją wyjątki. Możliwe jest bowiem wytworzenie wina białego z ciemnych winogron, pod warunkiem, że zostaną oddzielone skórki od miąższu owoców. Wino białe produkuję się tylko z wyciśniętego soku świeżych winogron. Jeśli skórki zostaną usunięte później – otrzymamy wówczas wino różowe, które również posiada swoich wielbicieli. Kilkutygodniowa maceracja tworzy ciemne zabarwienie, czyli wino czerwone. To właśnie skórki owoców kryją w sobie najwięcej witamin i wartości odżywczych, dlatego wino czerwone zdecydowanie lepiej wpływa na nasze zdrowie niż wino białe. Powiada się, że lampka czerwonego wina dziennie pozwala usprawnić pracę nerek oraz serca, a także znacznie poprawić trawienie spożywanych potraw. Wino wzmaga wydzielanie enzymów trawiennych, pomaga zatem przede wszystkim w trawieniu potraw tłustych.
Należy jednak zachować umiar i delektować się tym szlachetnym trunkiem. W przeciwnym razie trudno będzie nam docenić jego cudowne aromaty i walory smakowe.

Pytanie jakie wino wybrać? Często stojąc przy długich regałach sklepowych, które wręcz uginają się od przeróżnych win – nie mamy pojęcia na jakie się zdecydować, a sugerujemy się tylko… etykietą. Głównie jednak powinniśmy skupić uwagę na zawartość procentową alkoholu, szczep oraz pochodzenie. Nie należy wybierać zbyt mocnych win, które często potrafią zabić smak dań, do których je pijemy. Jeśli wino przez nas wybierane będzie poczęstunkiem dla naszych gości – warto wówczas wybrać “bezpieczne” rozwiązanie, czyli wino półwytrawne lub półsłodkie. Jeśli planujemy bardziej obfitą kolację zdecydowanie lepiej sprawdzi się wino półwytrawne. Ta sama zasada obowiązuje również wtedy, kiedy chcemy zastosować wino jako dodatek podczas gotowania. Białe wino – wytrawne lub półwytrawne – będzie świetnym dodatkiem do jasnych sosów, szpinaku, grzybów. Z kolei czerwone wino wykorzystać można jako marynata do mięs, np. wołowiny, kaczki czy gęsiny. Z czerwonego wina zrobić można również wspaniały deser, składający się z czerwonych owoców leśnych, kisielu i bitej śmietany.

Podobne wpisy