Klasyfikacja win

Wina niewątpliwie stanowią ważny element spotkań, posiłków lub samego gotowania. Istnieje powszechna klasyfikacja win, głównie ze względu na: zawartość procentową alkoholu – zwykle zawartość ta oscyluje w granicach 9-15% obj., w przypadku win wzmacnianych zawartość ta sięga nawet 22%. W zależności od indywidualnych preferencji konsumenta można dobrać wino najbardziej odpowiadające jego gustom. Nie należy jednak wybierać win zbyt mocnych, gdyż mogą one zabić smak potraw.

Lustra sklepowe
http://www.bezpieczna-firma.eu
Oferujemy najwyższej jakości lustra techniczne oraz
inne produkty bezpieczeństwa, kontroli i małej architektury miejskiej.

Warto również pamiętać o tym, aby nie spożywać wina samodzielnie. Należy pić je chociażby w akompaniamencie lekkich przekąsek w postaci serów, oliwek czy chleba. Na wszelkich degustacjach win czy kursach sommelierskich do win proponowane są tego typu zakąski, aby jak najbardziej wydobyć smak wina i poczuć jego właściwości.

Wina czerwone są z reguły bardziej cierpkie i “ciężkie”. Wyczuwalna jest goryczka i posmak dębowych beczek. To z pewnością dodaje im niesamowitego waloru smakowego i zapachowego. Wina białe są nieco bardziej kwasowe, o różnym poziomie słodyczy. Najchętniej wybierane wina białe to wina półsłodkie lub półwytrawne. Świetnie skomponują się z makaronami lub owocami morza. Białe wino może stanowić także doskonały dodatek do jasnych sosów lub do duszenia grzybów, cebuli, szpinaku. Nadaje potrawom wyjątkowego aromatu, podkreśla ich smak i nadaje lekko kwaskowego, wytrawnego posmaku.

Podstawowy podział win białych wyróżnia wina wytrawne z owocowymi i kwiatowymi nutami zapachowymi, np. słynny szczep Riesling, pochodzący z Niemiec, wina wytrawne, dojrzewające w beczkach dębowych, np. Burgundy, półwytrawne z nutami owocowymi i kwiatowymi oraz wina słodkie, które produkowane są z wyjątkowych winogron, dotkniętych szlachetną pleśnią np. szczep Sauternes.

Na kilka podstawowych szczepów dzieli się również wino czerwone. Jednym z najpopularniejszych jest włoski szczep Merlot, który jest delikatny, stosunkowo mało aromatyczne, idealne do potraw, gdyż znakomicie podkręci ich smak, nie pozostawiając wyrazistego posmaku w ustach. Równie łagodne wina, lecz o nieco mocniejszym aromacie i niskiej zawartości garbników to doskonały szczep Shiraz, pochodzący z Australii. Popularne są również szczepy Corbieres oraz Cebernet Sauvignon. Te ostatnie to wino o najbardziej intensywnym aromacie. Jego struktura może wydawać się ciężka, lecz i taki rodzaj wina posiada rzesze fanów. Są to z pewnością wina dla smakoszy, którzy są w stanie docenić ich wyjątkowy bukiet smakowy.

O ile zasady picia danego wina do określonych potraw nieco zanikają to nadal bardzo ważne są zasady zachowania kolejności – wina białe podajemy przed czerwonymi, młode przed starszymi, wytrawne przed słodkimi.

Podobne wpisy