Picie wina

Picie wina stało się szlachetnym rytuałem, a jego degustacja musi opiewać na określonych zasadach. Jego specyfika wymaga nie tylko odpowiedniego przygotowania, począwszy od dobrania prawidłowej temperatury czy szkła, lecz także określonego serwowania. Na czym polega fenomen win?

Odtrucia alkoholowe
http://www.odtruwamy.pl/
Szybko i dyskretnie, przyjeżdżamy do domu pacjenta.
Natychmiastowa ulga. Doświadczeni lekarze. Bezpłatny dojazd.

Historia wina sięga już czasów starożytnych, do Polski dotarło wraz z chrześcijaństwem i to zakonnicy jako pierwsi zajęli się uprawą winorośli i wykorzystywaniem tajników winiarstwa. Dziś wino to nierzadko nieodłączny element spożywania posiłków, i to nie tylko ze względu na jego wspaniały aromat, wyostrzający smak potraw, ale również na jego walory zdrowotne. Wino, szczególnie czerwone, doskonale wpływa na pracę nerek oraz serca, a podczas spożywania posiłków poprawia ich trawienie. Wina białe, podane przed posiłkiem jako aperitif podnosi apetyt. Szeroki wybór poza sklepami mamy zazwyczaj również w restauracjach, które stosują specjalny rytuał serwowania wina.

Po rozmowie z klientem i zaproponowania odpowiedniego wina do wybranej potrawy kelner powinien rozpocząć proces otwierania wina na oczach klienta. Nie należy wówczas kręcić butelka, lecz korkociągiem. Następnie należy nalać niewielką ilość trunku “na spróbowanie”, by sprawdzić czy wino ma odpowiednią temperaturę, czy nie jest cierpkie i nie przeszło zapachem korka. Następnie goście mogą delektować się smakiem wina, które powinno podawać się również przed posiłkiem. Jeśli decydujemy się na wino białe, należy zatroszczyć się o jego odpowiednią temperaturę czyli np. zapewnić kubeł z lodem i w nim przechowywać butelkę z winem. Ważne jest również dobranie odpowiedniego szkła. Do win czerwonych stosuje się kieliszki większe, okrągłe, na nieco wyższej stopce, często o cieńszym szkle niż w przypadku kieliszka do wina białego, którego wygląd jest znacznie wyższy i smuklejszy.

Istnieje pewien podstawowy podział win. Główna cecha tegoż napoju alkoholowego to kolor, rozróżniamy bowiem wina czerwone, białe i różowe, a każde z nich ma swoją indywidualną specyfikę. Kolejna cecha to poziom zawartości cukru. Z tego względu rozróżniamy wina słodkie, półsłodkie, wytrawne i półwytrawne. Do dań głównych, składających się z czerwonego mięsa, np. wołowiny czy dziczyzny poleca się przede wszystkim wino czerwone. Do lżejszych dań, np. makaronu, ryb, owoców morza, lekkich przekąsek czy deserów zdecydowanie warto wybrać wino jasne, mocniej schłodzone.

Warto wspomnieć o innym rodzaju wina, a mianowicie o popularnym winie musującym, które błędnie potocznie nazywa się szampanem. Takie wino zazwyczaj jest lekkie i orzeźwiające, a zawartość cukru oscyluje w granicach wina półsłodkiego i półwytrawnego. Świetnie smakuje mocno schłodzone z dodatkiem np. owocu wiśni czy truskawki. Wina musujące pije się najczęściej podczas toastów lub w sylwestrową noc.

Podobne wpisy