Rodzaje wina

Wino od wieków towarzyszy ludzkości, a na przestrzeni lat wyłoniło się tysiące przeróżnych gatunków, rodzajów i szczepów tego szlachetnego trunku. Jego różne odmiany wywodzą się głównie z mnogości odmian winorośli, których owoce są głównym składnikiem wina.

Pracownik z Ukrainy
http://www.polrab.pl/pracownicy-z-ukrainy/
Profesjonalna agencja pracy POLRAB
zatrudniająca pracowników z Ukrainy.

Wina dzieli się na trzy podstawowe rodzaje – wina białe, czerwone i różowe. Nie powinny jednak stanowić one jedynego kryterium podczas doboru wina. Często natomiast stoimy przy sklepowej półce i wpatrujemy się w etykiety nie rozumiejąc co jest na nich napisane. Warto poznać zatem podstawowe szczepy winiarskie oraz ich pochodzenie, aby wybrać nie tylko taki rodzaj trunku, który najbardziej będzie odpowiadał naszym gustom, ale również świetnie będzie się komponował ze smakiem potraw, wydobywając ich smak i aromat.

Wina należy wybierać z odpowiednim namysłem i znać specyfikę każdego gatunku. Przykładowo wina czerwone, leżakowane w beczkach w swoim wachlarzu aromatycznym z pewnością wyczuwalny będzie specyficzny zapach, a nawet posmak beczkowego drewna. Jedni uważają to za ciekawe doznanie, a drudzy przeciwnie. Wina czerwone są w swoim smaku bardziej zdecydowane oraz mocniejsze, świetnie zatem będą pasować do głównych dań – mięsa, szczególności wołowiny czy dziczyzny. Często czerwone wina jest także dodatkiem do wielu potraw, w tym także do mięs np. kaczki lub do deserów.

Rozróżniamy także wina białe i różowe. Oba są zdecydowanie delikatniejsze w smaku i świetnie pasują do delikatnych potraw, przystawek czy deserów. Polecane są przede wszystkim do makaronów, jasnego mięsa, owoców morza czy serów. Doskonałe są również jako aperitif na zaostrzenie apetytu. Wina jasne powinno podawać się dobrze schłodzone – dokładna temperatura podania zazwyczaj podana jest na etykiecie i warto jej przestrzegać. Wówczas wydobędziemy z wina maksimum jego potencjału. Szczególnie ta zasada obowiązuje właśnie przy winach jasnych, gdyż są one wyjątkowo świeże i orzeźwiające. Rozróżniamy także popularne wino musujące, czyli błędnie nazywane szampanem. Zazwyczaj są to wina białe, półsłodkie lub półwytrawne, zawierające “bąbelki” czyli dwutlenek węgla.

Poza kolorem, główną cechą wina jest zawartość cukru. Z tego względu podzielić możemy je na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Wina wytrawne zdecydowanie bardziej spełnią swoją rolę np. w trakcie spożywania posiłków. Doskonale podkreślą smak potraw, ale także wspomogą trawienie i pracę żołądka. Wina słodkie z kolei dobrać możemy do deserów lub drobnych przekąsek. Ważne jest, aby nie pić wina samodzielnie. Złotą zasadą jest spożywanie nawet niewielkiej ilości jedzenia podczas picia wina, co stosuje się także podczas organizowanych degustacji bądź kursów sommelierskich.

Podobne wpisy