Wino – szlachetny trunek

Wino to wyjątkowy i szlachetny trunek, który towarzyszy nam od wieków. Starannie dobrane zaostrza apetyt oraz smak spożywanych potraw. Jakie istnieją rodzaje wina i jaka jest jego historia?

Panel szklany w kuchni
http://www.druknaszkle.pl/
Różnego rodzaju nadruki na szkle, obrazy na szkle
i panele szklane, do kuchni i łazienki.

Historia wina sięga aż czasów Starożytnych, o czym świadczą liczne hieroglify i przesłanki z tamtego okresu. Najintensywniej winiarstwo rozwijało się do połowy XIX wieku. Do Polski z kolei winorośl dotarła wraz z chrześcijaństwem, dzięki której rozpoczęto masową produkcję wina. Początkowo zajmowali się nią zakonnicy, którzy świetnie znali tajniki winiarskie.

Dziś wino uważa się za jeden z podstawowych trunków, bez którego wielu nie wyobraża sobie posiłku. Różnorodność jego smaków i wachlarz aromatów gwarantują niesamowite doznania smakowe. Wino posiada tysiące gatunków, odmian i szczepów, a każdy z nich posiada swoją indywidualną specyfikę. Warto zatem zagłębić się w tematykę wina, aby przy wyborze nie kierować się jedynie kryteriami “słodkie czy wytrawne?”.
Klasyfikacja wina może opierać się na wielu szczeblach, ale najczęściej dzielimy je według: koloru, zawartości cukru oraz jakości. Czerwone wina produkowane jest z czerwonych winogron i w zależności od rodzaju wymagają krótszego bądź dłuższego leżakowania. Powiada się, że wino im starsze, tym lepsze. Prawda jest jednak taka, iż niektóre gatunki należy wręcz podawać jako wina młode, gdyż mogą z czasem tracić smaki i swoje aromatyczne właściwości. Wina czerwone najlepiej podawać w temperaturze 12-18 stopni, a jego najpopularniejsze szczepy to Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc, Malbec, Dornfelder czy Zinfandel. Głównie pochodzą one z takich państw jak Niemcy lub Francja. Czerwone wina świetnie pasują do głównych posiłków np. czerwonych mięs.
Wina białe wytwarzane są natomiast z winogron białych. Z reguły pije się jego młode roczniki, ze względu na ich owocowy i świeży smak. Z reguł wina te zawierają mniej alkoholu, dlatego też podaje się je jako aperitif lub dodatek do delikatnych potraw czy deserów. Idealnie komponują się z jasnym mięsem, rybami, owocami morza czy serami. Białe wina powinno podawać się schłodzone w nieco węższych kieliszkach, niż wino czerwone. Smak i zapach wina białego zwane są “bukietem”, ze względu na swoje złożone walory oraz obecność kwiatów w składzie.
Mocno schłodzone podaje się także wina różane, które również idealnie pasować będą do owoców morza i lekkich dań. Swoją barwę zawdzięczają czerwonym winogronom, którym w tym przypadku po krótkim czasie usuwa się skórki owoców, które odpowiedzialne są za czerwone zabarwienie trunku.

Podobne wpisy