Klasyfikacja win

Wina niewątpliwie stanowią ważny element spotkań, posiłków lub samego gotowania. Istnieje powszechna klasyfikacja win, głównie ze względu na: zawartość procentową alkoholu – zwykle zawartość ta oscyluje w granicach 9-15% obj., w przypadku win wzmacnianych zawartość ta sięga nawet 22%. W zależności od indywidualnych preferencji konsumenta można dobrać wino najbardziej odpowiadające jego gustom. Nie należy jednak wybierać win zbyt mocnych, gdyż mogą one zabić smak potraw.

Firma szkoleniowa Techom.com oferuje kurs na pracownika zabezpieczenia technicznego.

Warto również pamiętać o tym, aby nie spożywać wina samodzielnie. Należy pić je chociażby w akompaniamencie lekkich przekąsek w postaci serów, oliwek czy chleba. Na wszelkich degustacjach win czy kursach sommelierskich do win proponowane są tego typu zakąski, aby jak najbardziej wydobyć smak wina i poczuć jego właściwości.

Wina czerwone są z reguły bardziej cierpkie i “ciężkie”. Wyczuwalna jest goryczka i posmak dębowych beczek. To z pewnością dodaje im niesamowitego waloru smakowego i zapachowego. Wina białe są nieco bardziej kwasowe, o różnym poziomie słodyczy. Najchętniej wybierane wina białe to wina półsłodkie lub półwytrawne. Świetnie skomponują się z makaronami lub owocami morza. Białe wino może stanowić także doskonały dodatek do jasnych sosów lub do duszenia grzybów, cebuli, szpinaku. Nadaje potrawom wyjątkowego aromatu, podkreśla ich smak i nadaje lekko kwaskowego, wytrawnego posmaku.

Podstawowy podział win białych wyróżnia wina wytrawne z owocowymi i kwiatowymi nutami zapachowymi, np. słynny szczep Riesling, pochodzący z Niemiec, wina wytrawne, dojrzewające w beczkach dębowych, np. Burgundy, półwytrawne z nutami owocowymi i kwiatowymi oraz wina słodkie, które produkowane są z wyjątkowych winogron, dotkniętych szlachetną pleśnią np. szczep Sauternes.

Na kilka podstawowych szczepów dzieli się również wino czerwone. Jednym z najpopularniejszych jest włoski szczep Merlot, który jest delikatny, stosunkowo mało aromatyczne, idealne do potraw, gdyż znakomicie podkręci ich smak, nie pozostawiając wyrazistego posmaku w ustach. Równie łagodne wina, lecz o nieco mocniejszym aromacie i niskiej zawartości garbników to doskonały szczep Shiraz, pochodzący z Australii. Popularne są również szczepy Corbieres oraz Cebernet Sauvignon. Te ostatnie to wino o najbardziej intensywnym aromacie. Jego struktura może wydawać się ciężka, lecz i taki rodzaj wina posiada rzesze fanów. Są to z pewnością wina dla smakoszy, którzy są w stanie docenić ich wyjątkowy bukiet smakowy.

O ile zasady picia danego wina do określonych potraw nieco zanikają to nadal bardzo ważne są zasady zachowania kolejności – wina białe podajemy przed czerwonymi, młode przed starszymi, wytrawne przed słodkimi.

Podobne wpisy